AHLAKSIZ KIRIK TESTİLER
Ahlak insana şekil veren özelliklerden biridir.Ahlaklı bir insan toplumda ahlakıyla
dikkat çekecek ve ahlaklı topluma giden yolda önemli bir yola girilecektir.Ahlaksızlar ise insanların gözünde değersiz olarak kalacaktır.Bunu değiştirmedikçe seviyesi asla yükselmeyecektir.
Ahh o kırık testiler.Ahlakı bozuk insanlarda böyle değil midir?
Ne de üzülüyorum onlar için.Onlar ki,ne yamanır, ne de eskisi gibi çamur olur. Öyle ki yardım
etmek istese kırıkları başkasına batar,zarar verir.Faydası yoktur insana,dünyaya.Su içemez,su taşıyamazsın onlarla.
Ahh o başkalarına eziyet çektirirken,kendisini mutlu hisseden insan.Kendisi için istediğini karşısındaki için istemeyen insan.Yaptığı ahlaksızlık belki de onun nazarında bir erdem örneği.Bu ham insan,keşke ahlak ateşiyle yansaydı,kurtuluşa erebilirdi.
Birde öyleleri var ki ağır basar yeğni kalkar.Bellidir insan olduğu.O ki siyah,beyaz,kızıl derilidir.Her renktir.O, sevgiyi saygıyla beraber üstünde taşır.Gittiği yere onunla gider,mutlu olur,mutlu eder.Güzel ahlak bulaşıcıdır,ibret almasını bilene.Ahlaklı insan,aynı havayı soluduğu kimselere can katar.Belki dillerini anlamaz ama iletişimi samimidir.Giydiği ahlak elbisesini itina ile taşır üzerinde.
''Yaradılanı,yaradandan ötürü sev'' demiş Yunus Emre.Zaten yaradılanı Allah(C.C) için sevmek önemli bir ahlak meselesidir.Böylesi de herkese nasip olmaz.Nasibini alanlar ve bu yolda olanlar ise alçakgönüllüdür, hoşgörülüdür, yardımseverdir, adaletlidir.
Ahlaklı insanlar gerektiğinde sessiz,suskun görünür.Oysa,onlar ''Sükût ikrardandır'' sözü mucibince öyledir.Sözle anlatılamayan pek çok şeyi duruş ve tavırla sergilemektir ahlak.Anlatılmaz yaşanır ve yaşatılır.Öyle ki Hz.İsa(a.s)'a bu güzel ahlakını kimden öğrendin, dediklerinde ''Birinden öğrenmedim.İnsanlara baktım.Hoşuma gitmeyen şeylerinden sakındım,beğendiğimi bende yaptım''.
Ahlaksız insan toplumda göze çarpar.İticidir. Sevilmez ve sayılmaz.
Toplumu birleştiren değerler bütünüdür,ahlak.Toplumun vazgeçilmezidir.İyi ahlak toplumun varlığını sürdürmesi,kötü ahlak ise toplumun ortadan kalkması yolunda önemli bir etkendir.
Nitekim Osmanlı'nın son dönemlerinde batılılaşma hevesi sonucu ahlaksızlıklar baş göstermiştir.
Ahlaksızlığın ve toplumdaki çözülmenin rolünün olduğunu düşünen bir çok okuryazar ahlak üzerine eser yazmıştır.O dönemlerde sadrazamlık yapmış Said Halim Paşa ''Bilgi değil,ahlak eksikliği'' ve ''Herkes önce kendini düzeltsin'' gibi konular altında yazılar yazarak, toplumun eksikliğine dikkat çekmiştir.
Kötü ahlaklı toplum olabilir mi? Evet.Bir kişi hem kötü ahlaklı olup ,hem de kendisi gibi bir nesil yetiştirebilir.Çünkü çocukları gözlerini o ailede açmıştır.Davranışlarla çocuklarına kötü örnek olacağından ahlakı bozuk bir neslin yetişmesine sebep olur.Bizim görevimiz ise İslam ahlakıyla donanmak ve topluma örnek olmaktır.O zaman gece uykularımız kaçmaz.Gündüz başımız dik gezeriz toplumda.Rabbimizin, Peygamber(S.a.v.) verdiği ahlakla mutlu olur insanlar.
Örnektir Müslüman tüm dünyaya.
Nurettin Yıldız ''Biz, Peygamberimizin kutlu doğumunu değil kutlu yaşamını kutlamalıyız'' der.
Peygamberimizin ahlakı bizim toplumumuzda yer edinmiş ve tüm dünyaya örnek olmuştur.
Bir Hadis-i Şerifinde ise Peygamberimiz ''Kıyamet günü,müminin terazisinde güzel ahlaktan daha ağır bir şey yoktur.Allah (C.C) çirkin konuşan ve ne konuştuğunu bilmeyenlerden nefret eder''.
Güzel ahlakı,samimiyet anlamlı kılar.Baş dille tartılır.Kişi söylediği sözlerle ölçülüdür..
Sözlerimizle insanlara yol gösterici,hareketlerimizle örnek olmalıyız.
Ahlakı yaşayan ve yaşatan nesillerden olmak dileğiyle Allah(C.C)'a emanet olun.
Mevlüt ÜNAL_12/E Anadolu